Какво трябва да съдържа един сайт

Съдържанието на един се определя от неговата насоченост – фирмен сайт, блог или сайт за новини, сайт за обяви, за хотел .. Вариантите са разнообразни и от това ще зависи и съдържанието в сайта. Да речем, че имате онлайн магазин за продажби в интернет. В този случай съдържанието на сайта ще е предимно от продукти, подредени в категории. Към него се създават и определен тип страница като Контакти, страница с условия за пазаруване, връщане на продукти, информационен Блог и други. Съдържанието на електронните магазини е най-конкретизирано и ясно.


При другите типове сайтове страниците със съдържание могат да бъдат разнообразни, но има някои основни, които няма как да не съществуват в уеб сайта. Ще ви ги представя по-долу в синтезиран вид.

  1. За нас – страница, която ви представя – кои сте, от кога се занимава с това, защо го правите, къде се намирате.. В основни линии трябва да направите подробно представяне на себе си, фирмата си, / ако сте физическо лице – с дейността си/, целта на работата ви и още, още в тази насока. Всяка информация, която би била полезна за клиентите, я споделяте тук.

2. Промоции или намаления – кой би пропуснал изгодните оферти? Стига да предоставяте такива, то те се отделят в самостоятелна страница, където могат да се видят на едно място.

3. Контакти – страница, която е абсолютно задължителна, без значение с какво се занимавате, имате или нямате физически магазин. Без телефон за връзка, веднага ще изгубите клиентите си. Тук се добавят още имейл за връзка или контактна форма, адрес на фирмата ви, физически адрес за посещение от клиентите на място. Ако нямате, то трябва да бъде написано, че предоставяте онлайн срещи или консултации. Също така карта от Гугъл мапс и бизнес локация, ако имате създадена такава. Други начини за връзка вас, като социални профили, вайбър …

4. Галерия – тази страница с галерия е подходяща за сайтове, които имат много снимки. Да речем в сайт за фотограф. Те имат имат богат набор от изображения и е лесно да се поставят на едно място, за да се видят от клиентите във фото сесии. Друг пример е уеб сайт за сладкарница. В една страница се слагат снимки на различните видове торти и сладкиши, от които може да се избере от клиента и да поръча определена торта.

5. Услуги – изключително важна страница, която може да бъде раздробена на няколко части в различни типове услуги. Да речем за сайт строителни ремонти, което е област с много дейности. За това разделяме услугите така : Монтаж гипсокартон, Шпакловка и боядисване, Цялостни ремонти … и всички те се подреждат в падащо меню. Текстовете в тези страници с услуги трябва да бъдат максимално изчерпателни от към информация – в какво се състои работата и услугите ви. Също така комбинирани със снимки, тъй като говорим за услуга, то трябва да бъде показан и някакъв резултат.

6. Цени – ценовата листа винаги е била една от най-търсените страници във всеки тип сайт. Те могат да бъдат насочващи, конкретни, стартиращи, но е добре да има такава информативна страница.

7. Проекти – тук ще се публикуват завършени проекти, снимки с резултати от работата ви – преди и след. Снимките са най-ясният начин да покажете работата си и какво постигате чрез нея. Така, както аз ще ви покажа в следващата си статия – резултати от работата си по SEO оптимизация на уеб сайтове.


Смятам, че това са основните страници, които трябва да съдържа един сайт. Мога да кажа, че това са най-важните. В зависимост от това какъв е уеб сайта ви, то това ще определи дали ще има и други страници, които ще са индивидуално създадени за ползване от клиентите. В изработката на интернет страница почти никога не е еднакво за всички и това е продиктувано от спецификата на вашата работа. Как управлявате бизнеса си, как искате да го развивате…


За това, какво ще съдържа сайта ви, можем да решим заедно и да го направим реален работещ бизнес. Вече растеж!