Как се изгражда бранд

Как се ИЗГРАЖДА бранд, марка, имиджи, име? „Изгражда“ е най-важната дума в това изречение и мога да го определя като ПРОЦЕС. Процес, който отнема години усилена работа и много воля. Целта на всичко, което ще се прави е ИЗГРАЖДАНЕ НА ИДЕНТИНОСТ.

Изграждането на бранд и налагането на марка обхваща всичко, което съм написала в сайта си и има още… Трябва да изчетете Рекламни агенции за налагане и разработване на имидж бранд всичките ми статии, за да получите отговор на този въпрос. Защо знам ли? Защото години наред работим с фирми, които изграждат име и бранд. Защото продължаваме да работим с тези клиенти и не спират да работят за името и фирмата си. Дори и аз чрез този сайт, и не само, повече от 10 години работя за налагането на името на фирмата ни ZonaPld като бранд. И продължавам… За мен лично изводът е, че бранд се налага с много отделено време – и лично и професионално. С много обмисляне на процесите как да се достигне до хората, как да ги спечелиш, как да останат твои клиенти, да те похвалят и от уста на уста да имате най-ценната реклама – препоръката. Тогава имате бранд, имате марка.


Да погледнем в историята

Бранд не се изгражда бързо с много пари, а постепенно с обмислен бюджет и силен маркетингов план, който да следвате неизменно. За пример ще дам едни от най-големите марки в света – Coca Cola, ADIDAS, ARMANI… За България и сами можете да се досетите за подходящи примери на големи фирми, които познаваме. Те работят и не спират да се рекламират по всякакви начини вече години наред и с времето са успели да се развият достатъчно, за да ги познава всеки само по споменаването на името им.


Всички те са започнали от нулата и с времето са станали марките, които сега познаваме. Това е резултат от много предприемчивост, бизнес нюх, традиционно и нетрадиционно мислене, воля, упоритост, психология и постоянна работа. Можете да прочетете за всяка една от тези марки или други, които изберете и ще придобиете още представа как се изгражда бранд. Това са принципите, които важат за всяка марка по света.


Как работите по изграждането на марка

Моята препоръка е с малки, но сигурни крачки. Правим нещо – изчакваме резултати. Ако не работи – променяме. Работи ли – засилва се. Пример с реклама във Фейсбук – пускаме някакъв вид реклама и изчакваме, тестваме, както се казва – проба-грешка. Ако работи добре, може да се добави бюджет. В случай, че не сработва – спира се и се прави нова. Това правим ние с всяко нещо. Да речем, че изграждаме сайт – изчакваме да видим как ще заработи във времето и започваме подобрения, промени, допълваме, махаме

После се добавят нови методи за реклама по всевъзможни начини и канали – социални мрежи, уеб сайт, обяви, блогове, дистрибуция, визитки, флаери, социални събития и контакти, подкрепа на каузи, партньорски програми, афилиейт програми … и какво ли още не! Сигурно тук вече ви се завъртя главата, но всичко това се прави постепенно във времето. Както казах – малки крачки, но сигурни.


Налагане на име на фирма в интернет

Има два аспекта на създаване на бранд – първият е като фирма, вторият в онлайн пространството със силно присъствие. Когато работите за името на фирмата си, тогава говорим за обслужването на клиентите, начина на комуникация с тях и накрая те да останат доволни от обслужването и продукта  / услугата ви. Тази връзка с клиентите се осъществява посредством сайт, чатове, мейли,

Създаване на бизнес профил в Google, добавяне на бизнес в Гугъл

телефонни разговори, социални мрежи … Всичко, което можете да използвате за обратна връзка. Тук можете да използвате и много други начини за популяризиране като визитки, флаери, социални събития и конференции, промоционални брошури, дистрибуция чрез представители … И още…

За изграждане на бранд в онлайн пространството – тук вече се стараете да достигнете до хората, до които не можете лично  / физически. Това става чрез изработка на уеб сайт, сео оптимизация, реклама в социални мрежи, поддръжка на бизнес профили в социалните мрежи и страници към тях, мейл маркетинг … И още…

След като направите всичко това, то неизменно ще сте стигнали до голяма аудитория от клиенти. Това дали са останали доволни от продукта / услугата ви, ще ги направи редовни клиенти и постепенно ще създадете бранд.

Та извода до тук е: бранд се изгражда с много отделено време, с правилна комуникация с клиентите, качество на продукта / услугата.


Маркетинг план и стратегия за налагане на име на марка

Цялото изграждане на име и бранд се предшества от създаване на маргетингова стратегия, в който всички тези стъпки се разписват като план за действие. В него се определя и бюджета за разходите, евентуалните резултати и приходи .. Първо се обмисля, после се действа. Също така от изключително значение е проучването на пазарните възможности и вашата конкурентна ниша. Когато имате тази така важна информация, вече ще имате и множество отправни точки от къде да тръгнете.


Пример от нашата работа за разработване на онлайн магазин и налагане на марка в интернет

По-долу ще ви покажа снимки за това как изглеждат резултатите от Гугъл на сайт, който разработваме от години като бранд. Това е онлайн магазин KAPRiZ.EU, който продава дамски, мъжки и детски тениски, дрехи, работно облекло, бельо … от 2015г. От тогава до сега – смятайте сами колко време се изгражда доверие в търсачката, за да излизат резултатите по този начин. Но ние сме горди с постижението си и можем да направим същото с вашият бранд.

Сами виждате колко много снимки има на Kapriz.eu, които са оптимизирани, за да излизат в Гугъл изображения. После в малките резултати отгоре ще видите как по подразбиране търсачката извежда наши снимки с ключови фрази като:

  • остро деколте
  • памук
  • бяла тениска
  • каприз – ето пример за изграден бранд
  • евтини дамски
  • едноцветни тениски
  • блузи

Също така можете да видите колко много резултата има като цяло и всяка една от тези тениски водят към KAPRiZ.eu. Нашето лого е с голяма буква К, което също е целенасочено направено.


Как се налага бранд, маркетинг компании за разработване на бранд


Следващата снимка е за детски едноцветни тениски. Тук също виждате колко резултата извежда търсачката и най-важното е, че в малките резултати по подразбиране е изведено kapriz eu. 

Как се изгражда налага бранд, как се разработва бранд


Тази снимка е правена, в дните когато каприз еу продаваше бельо. В момента не се предлага, но резултатите са си резултати. Бях написала някаква фраза за бельо / жалко, че няма как да си снимам целият екран и не помня каква е била / и в сродните търсенията търсачката изведе Kapriz eu. Това означа, че е имало доста клиенти, които са писали директно името на сайта, за да се върнат и да пазаруват отново. Това е изключително радващо и е плод на дългогодишна работа и старание този онлайн магазин да работи по най-добрият начин.


 

Как се изгражда бранд, име, имидж, как се разработва бранд


Искате ли и вашия бранд да се разработи така? Можете да ни пишете или да ни се обадите още сега! Вече растеж!