Как се пишат текстове за сайт?

Как се пишат текстове за сайт е основен въпрос, когато се започне с попълването на сайт с информация. Той е актуален и за това как се пише текст за постове във Фейсбук, Инстаграм, като тук разликата е в дължината на текста. За това ще говорим в друга статия. Когато се пише текст за уеб сайт, той трябва да е поне 300 думи и повече. Може да ви звучи доста, но се пишат лесно, тъй като е необходимо да се опишат подробно продукти, услуги.


Сайта трябва да има оригинално и истинско съдържание от информация

Различните типове сайтове носят различен стил на написване – фирмен сайт, блог сайт, онлайн магазин .. Но принципите са единни и Google ги е установил. Ние само се ръководим от тях и ги следваме неизменно, защото това е ключа за достигането на първа страница на Google. Неговите критерии са насочени към качественото съдържание на сайта и полезността на текста за посетителите в него. Не е просто текст, който да се напълни с ключови думи и фрази и да наспамите търсачките. Тези ключови думи трябва да са вкарани в оригинално съдържание, което да е минало лично през главата и ръцете ви. Сигурно тук ще си кажете – „Е! Сега има приложения за изкуствен интелект и ще си ги напиша за нула време.“ Моят съвет е – Недейте! Ако беше толкова лесно и хубаво, и аз щях да го ползвам и да си спестя писането на всяка дума от текстовете тук. Вместо това аз сядам, мисля за всичко, което пиша, препрочитам го, редактирам, допълвам, чета … докато ми хареса и сметна, че статията ми е достатъчно информативна и добре написана. Ето това е пълният процес за писане на една статия, когато искате тя да ви доведе клиент, а не просто да си премине през сайта и да се каже – поредният.


Сега критериите:

Написаният текст за сайт дава ли реална информация, която да си личи че е написана от опит? Ето за пример текстовете, които съм писала в този сайт – те са изцяло плод на опит, тест – проба – грешка, години работа и натрупан опит. Старая се да използвам

Изграждане и поддръжка на онлайн магазин във Facebook

възможно по-малко технически термини и всичко казано да е близко до вас, за да ме разберете правилно. Така се прави по принцип. Затрупването на клиентите с термини и техническа литература няма да ги впечатли, а по-скоро ще ги отблъсне.


Текста съдържа ли пълна и изчерпателна информация за услугата, продукта? Това е много важен момент във всеки тип текст за сайт – дали онлайн магазин или информативен сайт. Смятам, че ще се съгласите с мен, че вие също няма да купите каквото и да било без да сте прочели обстойно за неговите характеристики. Само бутонът „купи“ до продукта, не е ок. Той трябва да се опише максимално подробно и до колкото е възможно. Да убедите клиента, че му трябва точно това, което вие продавате. Същото е и за дадена услуга, само че тук трябва да убедите клиента, че я предоставяте наистина качествено. Да покажете знания в дадената област, опит и професионализъм.


Копирано и дублирано съдържание? Това е първото неща, за което винаги казвам на клиентите си – НЕ ТРЯБВА ДА Е КОПИРАНО!

Изработка уеб сайт, интернет страница, бизнес фирмен сайт

Да речем, че искате да спестите време, което няма как да стане, то взимате един текст и го редактирате и заменяте със синоними. Обаче от мой опит казвам, че това е далеч по-бавният начин. Имам клиент, който искаше да направи същото и му отнемаше 15-20 мин. в редакция. В следващият момент му казвам – ти говори, аз ще го запиша. Е, оказа се, че за две минути ми изстреля текст от 500 думи, който записах беше качен в сайта му. 2 минути! Та извода е, че вие имате нужната информация в главата си и не трябва да копирате от друг и да преправяте. Не четете конкуренцията какво е написала, вие се постарайте и после направете сравнение, като ви гложди. Тогава ще си дадете по-верният отговор – текста добър ли е? Напишете го, както ви идва от вътре. Гарантирам, че ще достигне до клиентите си.


Когато напишете статията и я препрочетете, смятате ли, че би се харесала на приятели, познати, на клиентите ви? Предоставихте ли достатъчно изчерпателна и истинска информация по въпроса? Тук трябва да си отговорите честно, и ако отговорът е не, редактирайте я, докато ви хареса. Не претупвайте, не преминавайте през текста ей така, за да има нещо написано.


Написаният текст по-добър ли е от другите текстове, които сте видели или ще видите при конкуренцията? Тук е разковничето за това как да привлечете хората при вас, а не да ви подминат и да останете незабелязани. Но, както вече написах по-горе, първо напишете текстовете си сами и после четете на други места.


Има ли правописни и граматически грешки? Българският език е сложен и всеки го знае. Рядко съм виждала текстове, в които да не намеря граматически, правописни и пунктуационни грешки. Сигурно и при мен ще се намерят, макар да се старая максимално да внимавам в изписването на думите, в добре подредените изречения и поставянето на запетаи. Но дори да има, старанието ми няма да остане незабелязано и ще направи добро впечатление. Така че, не спирайте да се стараете.


Всичко това води до извода, че текст написан за уеб сайт, трябва да е максимално информативен, интересен и да създаде

Как да избера хостинг за сайта си

впечатление в читателя. Да спечели доверието му, да го накара да вдигне телефона, за да ви потърси. Освен това той трябва да носи семантично ядро и да показва на клиента загриженост и внимание към детайлите в работата ви. Да показва професионализъм, опит и да иска да го сподели с вас. На практика, за текстовете в уеб сайт се мисли, като за директен контакт с клиента – начина на обръщение, подредбата на думите, смисълът на написаното / казаното.


Ето го и извода за мен – аз написах тази статия за 1.30 мин. Помислих добре върху всяка дума и по подредбата на текста. Прочетох я 5 пъти и редактирах поне 10 изречения. Също така проверих правописа на поне 3 думи. Отговорих си на всички въпроси по-горе и смятам, че бях достатъчно изчерпателна. Всичко, което съм написала е излязло под пръстите ми, като за източник на информация съм ползвала Гугъл и неговите наръчници за това как се пишат текстове за сайт. Не съм копирала и дублирала съдържание. Използвах синоними и различен начин на изказ, за да стигна до вас. Не съм използвала висок технически език и се опитах да бъда максимално близо до вас и това, което искате да разберете. Надявам се да съм успяла!


В случай, че смятате всичко това за сложно и непосилно за вас, ние сме на разположение. Предлагаме услугата за писане на статии за информативен или блог сайт, описания на продукти в онлайн магазин. В общи линии можем да направим всякакъв тип текст, който да е подходящ за вашият сайт.

Можете да ни потърсите още днес и да обсъдим вашите проекти. Вече растеж!