Създаване на блог или информационен сайт

Създаване на блог или информационен сайт е един от начините в наши дни да изкарвате пари от интернет. Това могат да бъдат допълнителни доходи или да се превърне в основен доход. Зависи как ще си изиграете картите. Аз ще ви дам някои идеи, а вие ще решите за себе си.


Какво е блог сайт?

Блог сайтът има информативен характер и обикновено има полета за коментари. Със своите статии и начин на комуникация чрез сайта, посетителите ще могат да оставят коментари и по този начин да комуникирате. Защо ви е това? Колкото повече коментари има, толкова повече хора ще се включват. Това показва, че сайта има много посетители, че е полезен с информацията си и така печелите доверието им. Те могат да се абонират за всяка нова статия от блога ви и да се връщат отново и отново, за да четат и оставят коментари. Както разбирате, този тип сайт има малко „по-личен“ характер, като чрез него да предизвиквате реакции у хората и водите разговори на различни теми.


Какво е информационен сайт?

Информационният сайт има същите принципи на работа, като в него липсват полетата за коментари. Той е предназначен само да дава някаква информация без да търсите обратна връзка от посетителите. Този тип сайт е подходящ за фирмени и бизнес сайтове, които представят своите услуги. Ще ви дам и един пример за такъв бизнес сайт, който ние поддържаме – Фирма за строителни ремонти. Можете да го разгледате и да видите какво съдържа. Статиите също са написани от мен, като целта е да се опишат всички услуги, предлагани от фирмата. Тук ще спомена, че предлагаме и услугата копирайтинг или писане на статии за сайтове.


Какъв блог сайт да си направя?

Няма ограничение в темите, които можете да застъпите в блога си. Като идея – можете да се насочите към определена област, в която сте специалист. Да речем, че много обичате природата и искате да създадете блог, чиято цел ще е да събира хора около идеята да се запази природата чиста. Първоначално ще пишете статии, ще ги разпространите в социални мрежи, ще събирате съмишленици. Това ще прерасне в кауза и заедно с други участници можете да организирате събития около целите си – да засаждате дървета, да организирате групово почистване. Можете да търсите и спонсори, които да се превърнат във ваши партньори. Ако сте достатъчно активни ще ви забележат дори медиите. В последствие от уста на уста блогът ви може да стане доста популярен и да генерира голям трафик. Ето как с разработка на блог, става кауза, която се превръща във фондация.


Идеи за изработка на блог сайт

Други идеи за блог са : готварски блог с рецепти, блог за домашни любимци, блог за упражнения вкъщи … Може да изберете исторически теми, за театър, кино … Важното е те да бъдат интересни за читателите. Всички те следват логиката на развитие на примера, който дадох по-горе. Публикувате статии, търсите контакт с хората, организирате се около обща кауза. Популяризирате блога и стъпка постъпка стигате до приходите.


Блог сайт за физически магазин или онлайн магазин

Чрез блог сайт или информативен сайт можете да привличате клиенти към локалният си бизнес – физически магазин. Като давате достоверна информация на клиентите си, те ще ви се доверят и ще дойдат при вас. Тук е важно да покажете, че имате необходимите знания за продукта, че можете да им бъдете полезни като консултант и да спечелите доверие. Така те ще се превърнат в редовни клиенти. На този принцип се изгражда и блог към онлайн магазин, към фирменият ви сайт. В този раздел ще им предоставяте интересни статии и новини, с които да покажете че сте експерти в областта си.


Как се пишат статии за блог?

Най-важното нещо в един блог сайт е информация и силата на думите. Винаги съм казвала, че българският език е изключително богат и аз лично го смятам за най-мощния инструмент за постигане на целите. Историята има много примери за това как чрез словото се печели доверието на хората и ги превръща в последователи. За това е от огромно значение текстовете в блога да бъдат написани лично от вас. Във ваш стил, да са граматически издържани и без правописни грешки. / Това правило важи за всеки тип сайт. / Информацията да е интересна, лесна за четене, увлекателна и убеждаваща. Същото важи и за тестове, написани на различни езици. Това са основни принципи, които Гугъл налага и те важат за всяка държава по света, където се използват търсачката. Можете да прочетете и следващата ми статия, в която ще опиша подробно как се пишат текстове за сайт, които да са съобразени с изискванията на Гугъл.


Попадала съм в блогове за рецепти, разбира се :D, и статиите са написани така, че с удоволствие чета и готвя. Ако не успее да ме спечели с рецептата си, няма да я сготвя, няма и да се върна в този блог. Попадала съм и на такива, от които веднага излизам. Лошо подредени, натъпкани с реклами, не мога да стигна до рецептата и прочие… Сигурно и на вас ви се е случвало. Ако отговорът ви е – да, тогава знаете как не трябва да изглежда един блог сайт.


Печели ли се от интернет реклами?

Сега стигаме и до момента за приходите. Те могат да бъдат от рекламни полета. От една страна да активирате AdSense реклама на Гугъл или Adwise. Отделно можете да участвате в афилиейт програми или да потърсите конкретни рекламодатели, които ще имат интерес да рекламират в блогът ви. На пример – разсадници, агроаптеки и пр.. Какво е афилиейт маркетингова програма? Прочетете статията ми и ще придобиете представа какво е и как работи.


Колко ще спечеля от реклами?

На този въпрос никой не може да ви даде отговор. Това ще зависи от доста фактори – посещенията в блога, цената на рекламните карета и кликове. В крайна сметка всичко ще зависи от това как сте разработили блога. Колкото по-успешен и добре разработен е, толкова по-големи шансове имате и за приходи от реклама.


Мога ли да направя блог сайт за чужбина?

Можете, разбира се. Принципите са абсолютно същите, разликата е единствено в езика за дадената държава.


Колко струва изработката на блог сайт?

Можете да прочетете статията ми за изработка на сайт с WordPress, в която съм описала основни предимства за работа. След всичко прочетено смятам, че сте разбрали значение и важността на блог сайтовете, и че са нещо повече от статии. В него има потенциал за развитие във всеки аспект на бизнеса и в реалният живот. Силата на думите няма граници! Винаги можете да ни потърсите с въпросите си и да обсъдим вашите идеи. След това да ги реализираме!


Не отлагайте плановете си за утре! Потърсете ни още днес, за да обсъдим вашият блог сайт. Вече растеж!